Novi Sad
04.03.2013.
13:45 > 09:45
Nadaleko čuvena koviljska čarda "Na kraj sveta", biće zatvorena krajem aprila jer Srpska pravoslavna crkva ne želi da produži ugovor sa zakupcem.

Komentari 153

  • zoran

    02.08.2013 13:43
    komentar
    treba proterati svu bagru jer u manastiru nema ni 1 pravog monaha gadimi se da ipomislim na njih to je sramota za selo i za stranku sns
  • koviljcanin

    11.05.2013 10:08
    manastirci ne za tvaraju cardu
    carda ce da radi ponovo do jeseni
  • bandar

    08.03.2013 12:09
    abesinac
    Mozda mika antic i ivo andric su jeli kvalitetnu corbu nama obicnoj buraniji pecarosima je uvalio zamrznutu ribu koju je donosio od kuce iz zamrzivaca pa ljudi moji ipak su to koviljcani ima porfirije pravo zatvaraj
  • 08.03.2013 11:31
    GAGA
    zamisli vrača se u rimsko doba p.n.e kada su imali vodovod i kanalizaciju
  • 08.03.2013 08:57
    vruc hleb na arkanju ahahahahaha :) ko nije bio mozda i poveruje. znaci li to da renovirana carda ne moze da bude romanticna ili je romantika jedino u ne placanju kirije, pa ce je crkva unistiti uvodjenjem kirije a drzava zahtevanjem vode i sapuna za pranje ruku... ljudi, ribe u arkanju nema! djoka je ne nabavlja svaki dan. nema bazen, frizider ili zamrzivac za cuvanje ribe jer nema struju, pa sto je vrucina veca corba sve zacinjenija, da se ne oseti!
    crkva hoce to da ispravi a ne da unisti!
  • novosadjanka

    07.03.2013 22:47
    secanje
    I tako resimo da posle posla skoknemo na kraj sveta. Malo hladno, pada mrak. A na kraju sveta, toplo nam oko srca. Pecka greje, svece na stolu, muzika svira i stize meze. Uz pice, verovali ili ne, hleb namazan mascu, so i crvena paprika. A hleb malo vruc. Navalimo mi i na trecu turu a stari vlasnik muziku za sto. Da se malo proveseli sa mladima, da ga zelja mine. Uz cigane, ambijent i divnog osoblja, sta nam vise treba. Nekad bilo a sad ostaje da se pripoveda o malom raju NA KRAJU SVETA. Organizujte da ne dozvolimo crkvi da unisti i ono malo secanja sto nam je ostalo. Inace, bila sam nedavno, na PARASTOS DUDU u Kovilju ali i NA KRAJU SVETA ZA PODSECANJE
  • Abadon

    07.03.2013 09:55
    @Nisam Pametan
    Jako si se nasekiro :-) Aj sad 3 ocenasa da se smiris :-D
  • Nisam Pametan

    07.03.2013 09:31
    @Abadon
    Prvo si rekao ovo:
    "Daleko si ti od sposobnosti da razumes smisao mog komentara..."

    Pa si onda izgovorio ovo:
    "niko me mora da uci coveka koji koristi zdrav razum da uvidi koliko su SVE crkve odvratne i stetne."

    Odvratne i štetne?

    I onda lupetaš da nisam sposoban da svatim "dubokoumnost" tvog komentara?

    Prijatelju, tvoj komentar je veoma razumljiv svakome da prepozna da su te kao malog dojili ničim drugim nego mržnjom...A ti nastavio da se hraniš istom stvari i u istom duhu...
  • Abadon

    07.03.2013 08:38
    @Nisam Pametan
    Daleko si ti od sposobnosti da razumes smisao mog komentara koji uopste nije dnevno-politicki kao tvoj odgovor. Stoga, potpis ti pristaje... a pogotovo nagadjanja kako sam kod mame na jaslama i kako radim u drzavnoj firmi... ne mozes ni da zmislis koliko si promasio :-D
    BTW niko me mora da uci coveka koji koristi zdrav razum da uvidi koliko su SVE crkve odvratne i stetne.

    Citiracu te:
    "Ako treba crkvu kritikovati, onda je treba kritikovati za mlakost u osudi greha, nemorala, nebrige za bližnjeg, sebičnog hedonizma, i zla, koji se nezaustavljivo šire među ljudima..."

    To dovoljno govori na kom si nivou razumevanja stvarnosti. Ziv ti meni bio. Ne sekiraj se.
  • Boky

    07.03.2013 07:04
    Koliko se Vas javilo koji su stvarno bili u pomenutoj kafani?Mislim jako malo.Prostor oko kafane je prelep.Priroda nestvarno lepa,čista,mir i tišina.Pravo mesto za uživanje,igranje dece,šetnju,pecanje,vožnju čamcem...Medjutim kada se umorite,ožednite,ogladnite?Bolje ponesite od kuće sendvič i flašicu vode.A tek kada treba dete da odvedete u toalet razmišljate da što pre krenete kući.Zašto?Zato što je čarda u jadnom stanju.U takozvanoj bašti kafane je jedino pogled na vodu i šumu lep.A gospodin gazda je tek novinarima prvi put rekao da bi da renovira objekat.Da je to stvarno hteo to bi uradio davno ili je možda očekivao da mu i to manastir sredi pa da udje ponovo u renoviran lokal u"etno stilu".Gospodin Varenika dobro zna da je i objekat i zemljište na kome sa nalazi u vlasnistvu manastira.Kako bi se svi Vi ponašali da se neko neodgovorno ponaša prema vašoj imovini?Verujem da će manastir urediti čardu i da ćemo svi moći uživati u njoj i u prelepoj prirodi.
  • nek zatvore i manastir po vama

    07.03.2013 00:06
    i onda da padne peticija...
    ma ugasio se u kovilju i fudbalski klub koji je stariji od 100g pa nikom nista, aj bre sta se tu toliko krmauce oko jedne kafane?
    mozes misliti nece imati gde zdere da piju i Divljak da zaradjuje, sem toga vec godinama i njih je sve manje a on tamo valjda yaradi vise penziju posto je toliko "dugo" radio?
  • Jana

    06.03.2013 18:36
    PETICIJA
    Može li peticija protiv ovakve peticije u kojoj se dozvoljava pojedincima da rade šta hoće,da ne plaćaju zakup ,a sve na uštrb pravih vlasnika koji se pri tome nazivaju svakakvim imenima.

    Dušebrižnici se nešto nisu bunili i pravili peticije niti potpisivali postojeće za važnije stvari(GMO hrana,rudnik nikla ,mleko sa alfatoksinom)
  • 06.03.2013 18:26
    dok je suma bila manastirska bila je hrastova, a sada je topolova pa i takva isecena i pokradjena...
    dok je arkanj bio manastirski lovili se sarani, stuke, smudjevi, a sada ni tako zvane korov ribe babuske nema, jer je i takva riba pokradjena...
    dok je objekat carde bio manastirski nije prokisnjavao! do duse ni letos nije prokisnjavao, ako zanemarimo ono dvaput kada je kisa padala... :)
  • Mantifijaši

    06.03.2013 15:56
    @Nisam Pametan
    'Pa nisu crkve te koje isisavaju ovaj jadni narod, to su državne i privatne institucije'

    Kad neko čita šta pišeš, još se može i zeznuti pa poverovati da crkva nije spremna da pruži podršku svakoj vlasti, koliko god ova maltretirala narod, samo dok je je dovoljno okrenuta tradicionalnim, čitaj što zaostalijim vrednostima. A onda to lepo i naplati, za šta je selektivno vraćanje imovine i neplaćanje poreza sjajan primer.
  • Nisam Pametan

    06.03.2013 14:00
    @Abadon
    Kako ću opšte i biti pametan pored takvih "pametnjakovića" kao što si ti? U ovoj državi je lepše biti glup, nego pametan.

    "bas te boli sta ti rade
    ko te laze, ko te krade
    o, kako je lepo biti glup"

    Pričaš o nekakvom isisavanju života iz naroda aludirajući na crkve što pokazuje da pojma o životu nemaš, i da si verovatno lepo ušuškan u mamine i tatine jasle (ili državne ako radiš u javnom sektoru).
    Pa nisu crkve te koje isisavaju ovaj jadni narod, to su državne i privatne institucije. Pa nema crkva poluge vlasti da zapošljava preko veze u javnim preduzećima. Pa nema crkva moći i ovlašćenja da donosi nakaradne zakone koji ubiše malog čoveka. Pa nije crkva ta koja kroji kilometarske redove na državnim šalterima...I kakve veze crkva ima sa svakodnevnim rastom cena na bilo kom tržištu, od hleba, preko komunalija, do goriva na pumpama? Kakve veze ona ima sa milionskom nezaposlenošću u Srbiji? O čemu ti pričaš? I ko te naučio tome?

    Ako treba crkvu kritikovati, onda je treba kritikovati za mlakost u osudi greha, nemorala, nebrige za bližnjeg, sebičnog hedonizma, i zla, koji se nezaustavljivo šire među ljudima...





  • Avesome

    06.03.2013 13:10
    Za mene je mnogo kultnije mesto bilo Balkan Expres na Limanu iza PMF-a. Dobra hrana, ogromne porcije i debele ladovina. Rostilj uz ladno toceno pivo u topli majski dan. Kud ces lepse. Ali zatvorise ga i niko nije maknu prstom. A provereno znam za neke ljude koji sada potpisuju peticije na netu da nikad nisu isli u tu Cardu. Nije bas neka velika tradicija "od polovine 1960-tih". Jos malo pa ce da sruse Belu ladju u NS. Pola vas nema pojma ni gde je to niti vas briga. A to mesto ima tradiciju i to jako dugu.
  • Abadon

    06.03.2013 12:01
    @Nisam Pametan
    Tako je, NISI pametan, kao i tvoj drug Dule i svi vi 'stado'... UVEK cu NAPASTI SVE crkve jer ne sluze nicemu osim da isisavaju zivot iz naroda i hrane se slabima.
  • Mile

    06.03.2013 11:44
    @Dule
    Poenta je u tome da ta carda, pod novim patronatom, u ovom slucaju SPC, NIKADA vise nece biti ono sto je bila, i nikada nece imati taj "smek" koji je imala, i radi kojeg su gosti dolazili u tako masovnom broju.
    Zivi bili, pa videli!
    Ja sa svojim drustvom zasigurno necu dolaziti u "renoviranu" cardu, pogotovo ne sto ce je crkva voditi.
    Ne hvala!
  • Dule

    06.03.2013 10:36
    Iz pouzdanih izvora znam da Manastir ne zatvara čardu već će se samo izvršiti rekonstrukcija objekta,kao što je uređenje sanitarnog čvora i slično. Svako ko je u skorije vreme posetio čardu i sam je shvatio da je ovakva vrsta radova neophodna. Sadašnji oblik čarde će se zadržati zato što je sama čarda pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
    Čarda nije stara 200 godina već objekat koji danas predstavlja čardu je star 200 godina. Ovaj objekat je prvobitno služio kao manastirska ribarska kuća. Posle agrarne reforme kada je od Manastira Kovilj oduzeto zemljište, 60-ih godina je ovaj objekat pretvoren u istu. Jasno mi je da se gospodin Varenika emotivno vezao za čardu ali je onda trebao nešto i da uloži u nju. Za poslednjih 20 godina ja nisam video da se na čardi nešto menjalo pa samim tim mogu da zaključim da je gospodinu Vareniki bila bitna samo finansijska korist koju je on imao od iste.
    A za komentar novinara da mu se niko iz Manastira Kovilj nije javio, mogu da kažem da je to neistina jer verujem da bi se sekretar ili ekonom Manastira Kovilj sigurno javio da razjasni situaciju.
  • Nisam Pametan

    06.03.2013 08:34
    Ko je bez greha neka prvi baci kamen
    Mnogi čuče iza čoška i čekaju da crkva napravi neki "pogrešan" korak kako bi odmah i iz sve snage osuli drvlje i kamenje...Crkva nekad i greši, ali zato jer su i u njoj grešni ljudi...Postavlja se pitanje zbog čega nema članaka i komentara kada crkva nešto dobro uradi? A toga ima više nego lošeg. Tada svi čute i prave se mutavi...
    Druga stvar, zašto niko ne komentariše šta su domaćini i gosti napravili u zadnjih 20 god. od Koviljsko-Petrovaradinskog Rita, pa i od Šlajza, tikvare i Arkanja gde se nalazi kafana? Danas se tamo ne može upecati veća riba od crvenperke od silnog izlova, krivolova i bahatog ponašanja i gazda i posetilaca...Ko je kriv? Crkva? Ne bih rekao...
  • s

    06.03.2013 07:44
    s
    Ne vidim problem. Čije je vlasništvo -crkvino.Sram sve one koji se na takav način obraćaju . Imaju prava da sa njim rade šta žele. Dotični gospodin nije dao "tužnu" izjavu na RTV koliko je plaćao najam, da li je uložio dinara,osim šaranja po zidovima, vezanje žicom, zalivanje WC -sramotno. Do sad je samo stavljao al u svoje đžepove. Još ima obraza da priča da mu nije lokal zatvorila inspekcija,i to treba postaviti pitanje kako i zašto ( jeli đžaba ribu).Nisam iz tog dela al pouzdano zna da crkva pomaže ljudima u tom kraju, možda to i sad želi, imaju prava NJIHOVO JE a dotični "jadni"korisnik objekta ,nek se javi na konkurs konačno ponudi novce za najam...možda bude ponovo "vlasnik" to je poenta u Srbiji.
  • 05.03.2013 23:18
    @Vlada - @Poznavalac
    Čitam i ne verujem, da li je moguće biti ovako glupav u XXI veku kada ti je svaka informacija na dohvat ruke. Šta su tebe učili u školi, crni sine?
  • 05.03.2013 20:34
    D. Torbica
    Koviljcani! Ne dajte se. Grejace te se ove sezone od one sume sto su poseklji pored Carde, i to ce biti to. Kako su krenuli ima da vidite dunav iz sela i leti i zimi, kolika ce biti pustos.
  • alo

    05.03.2013 18:54
    koviljcani...
    lagano ali sigurno vam se sve u seli gasi...
  • Cardas

    05.03.2013 18:19
    turcin hasan-hasap
    sta je higijenski minimum? ko ga propisuje i ko mora da ga se pridrzava? a cuo sam i za nekog strasnog hasapa!?
  • Vlada

    05.03.2013 17:37
    @Poznavalac
    21. vek nije počeo 2001. godine, kažeš? Eh, ko je glup njemu internet samo odmaže.
  • most na prilivi

    05.03.2013 17:34
    meni se ne cini da je tamo bila ovolika guzva?
    pa ok sta ima veze ko ce to da drzi posle renoviranja, kako sad na RTV1 izjavi tata Porfirije?!
    meni kao aj recimo redovnom gostu isto dodju i Bega i Divljak gledali su ljudi a i dalje gledaju kako da zarade, samo cini mi se da nece biti od toga nista, eto nama centra za lecene od narkomanije, koji levi deciji parkic kao sto neko napisa ovde...
  • Cardas

    05.03.2013 17:09
    tastina...
    Nismo isto, ja sam Koviljcan Bega nije.
    Ja se carde secam i iz vremena pre autohtonih varenika Pere Djoke pa i Bege...
    Jos nesto ne mnogo bitno, nije cika Pera nego je Pera Cika, koviljcani znaju o cemu govorim...
    taj isti autohtoni Pera Cika je drzao lovacku cardu kraj manastira, a arkanj su drzali Pusika Lala Dzadza... Pera je mnogo kasnije tu dosao.
    Pre sve te price je to bilo manastirsko, i sada je ponovo manastirsko. jos jedan dokaz da ima pravde i da bog postoji...
    Hvala manastiru sto je zaposlio toliko ljudi iz Kovilja, sto pomaze sirotinju sa ogrevom i namirnicama...
  • Realno

    05.03.2013 14:38
    Bojim se da je iza "Bega" i "Cardas" ista osoba, pa bih samo podsetila da znam da je "Gospodin" isti poljski WC koristio bez problema...Ne znam gde sad vrši nuždu dok izdaje čamce za debele pare? U Manastiru ili u Beški?? Ili zagađuje prirodu...?? Biće da na ovom forumu to radite bez problema. Varenike su moji lični prijatelji godinama. Malo ste ostrašćeni, a znam da ste imali konflikt sa njima lične prirode. Spustite loptu jer je tek vaš posao lako zamenljiv. A razumem iz istog razloga tu potrebu da se uvlačite gazdama, tj. Manastiru. Sve Vam je oprošteno ;)
  • Mastodont

    05.03.2013 13:37
    'U najvećem broju narkomani pristizu upravo iz vaših redova, redova bezboznika.'

    To valjda objašnjava zašto ih dočekujete lopatom.
  • Piplfoks

    05.03.2013 13:29
    Anonimus - @Mlada što nije Vojvođanka..
    'Zašto bi iko vraćao imovinu robovlasnicima?'

    Koliko ja znam, robovlasništvo kod nas nije postojalo. Nego, zašto bi neko vraćao imovinu prevarantskoj organizaciju koja prodaje maglu i lažnu nadu lakovernima?


  • ja

    05.03.2013 12:35
    A od kojih novaca se finansira lečenje onolikog broja narkomana u manastiru?
    U najvećem broju narkomani pristizu upravo iz vaših redova, redova bezboznika.
    A onda ne pitate odakle pare.
    Onda *Pomagaj Porfirije, ako Boga znaš*.
  • @Vlada - @poznavalac

    05.03.2013 12:22
    O Vladimire, prepametni, hvala da si se javio. Ugusi me rulja minusima. Evo da ti pomognem, dan ne pocinje u 01 sati. Vec u 00-sati. Takodje, bilo skoro, 21-i vek nije poceo 2001-ve godine, vec ... Kapiras? Dakle
    18 vek nije poceo 1701-ve, vec ... Pozdrav i tebi i ovima koji kidisu u tvoje ime. Copor najobicniji.
  • Смиљe

    05.03.2013 12:10
    Па ово је већи скандал од RBV!
  • Cardas

    05.03.2013 12:02
    autohtoni divjaci
    Doticne ''autohtone varenike'' (u selu poznatiji kao divjaci) nisu nista uradili za ocuvanje specijalnog rezervata prirode oko njihove carde! osim sto su ostavili spomenik u vidu gomile djubreta za vecnuju pamjat pokolenjima koja dolaze!
    carda u zadnje vreme nije imala gostiju i radili su na zakazivanje. jer je Vlada Sapun vlasnik carde sidro privukao njihovu musteriju uvukavsi elektriku cak i u wc-e! pa su tako ljudi zaboravili onaj po komentarima lep osecaj cucenja u poljskom wc-u iznad minulog rada prethodnog posetioca. ako je zima pa je jos taj posetioc bio skoro pa se to pusi i da se prepoznati koje zrno pasulja u svemu tome, s tim je dozivljaj prirodnog lepsi! :)
    Sramota, da neko zatrazi kiriju od autohtonih koju godinama nisu placali. pa nisu divjaci valjda podivljali da ulazu novac u nesto sto im donosi isti! da neko zatrazi da se opravi krov ili ograda, stvarno velika sramota i nepravda! :)
    jos gore, crkva hoce da ocisti arkanj od otpada i dovedu struju ccc, pa gde ce im dusa. jos ako naprave decije igraliste i postave kontejnere i kante za otpatke... pa onda nam ostaje samo da pricamo sa setom bili nekad poljski wc-i na mestu ovih groznih sa sapunom i toalet papirom!
    Ispada da ove autohtone varenike imaju duzu tradiciju od samoga manastira... stvarno neznam dali je ovo tuzno ili smesno...


  • bega

    05.03.2013 11:55
    ljudska glupost
    Sem pojedinacnih komentara ostali su cist idiotizam,koji pokazuju najgore zlo u ljudima..Za vasu neobavestenost kriv je novinar koji je objavio ovu vest...gde je druga strana a to je Manastir?CARDA SE NE ZATVARA.....posto je postala toliko skrnava,ruinirana,zahvaljujuci onome koji je tu radio iz ljubavi haha,mora da se renovira.....ko ce posle raditi odlucice vlasnik a to je Manastir Kovilj....
    Srbomrsce bih molio da malo spuste loptu.....
  • 05.03.2013 11:49
    @Mlada što nije Vojvođanka...
    Zašto bi iko vraćao imovinu robovlasnicima?
  • mlada vojvođanka...

    05.03.2013 11:11
    A DA MI NEKO
    OBJASNI zašto se samo oduzeto od crkvenih vlasti vraća? Kada će da vrate moju dedovinu? I vašu? Naš pokojni Patrijarh beše SVETAC spram ovih ugojenih Ćira i Spira koji i imena staroruskacrkvena prigrabiše...a kamo li neće zemlju pa će je posle izdavati kome hoće i za šta ko hoće - što ne može nigde! jer, i svaki vlasnik privatne nekretnine nemož s njom šta hoće već šta vlast dozvoljava...OVO KOD NAS JE TRAGEDIJA ispisana već jednom kao KOMENNNNNDIJA ali smo mi slabi đaci...taKa nam karma! A i pamet...
  • 05.03.2013 10:50
    PETICIJA
    Svi koji zele da sacuvamo Cardu Na kraj sveta, mogu kopirati sledeci link u svoje pretrazivace i potpisati peticiju, kako bi smo sto vise paznje privukli...
    Hvala!
    http://www.peticije24.com/ne_dozvolimo_da_zatvore_cardu_na_kraj_sveta
  • Maja

    05.03.2013 10:41
    kraj
    zasto kraj, to prelepo mesto zatvaraju, a otvaraju razne fensi kafice, da bi pacenici imali gde da izadju i pokazu se u najboljem (najgorem) svetlu
  • Maja

    05.03.2013 10:37
    Zasto kraj
    Sta su ti ljudi bogu zgresili, pa da im crkva zatvori kafanu, ljudi radili svoj posao, generacijama unazad, ljudi mahom odlazili tamo zarad sopstvenog mira, nema tenzije, nego samo mir, tisina i uzivanje,poznate licnosti dolazile iz istog razloga, imala sam srecu da sam i ja tamo bila par puta i da sam uzivala, mnogi koji nisu bili, a pisu komentare da treba da se zatvori, neznaju sta su propustili i mogu samo da pricaju u prazno, jako ce mi biti krivo ako se to zatvori, mi cemo izgubiti mnogo, a tek ljudi koji su to drzali i borili se da to mesto ostane uvek isto, bez struje, vode, samo priroda okolo, sta ce ti vise i kud ces lepse od toga!!!!
    Pozdrav za moju bebu!!! Ljubim te i grlim jako!!!
  • Рауј

    05.03.2013 10:30
    Не разумем чему дизање прашине. Ако можемо без Косова па можемо и без те кафане.
  • ikans

    05.03.2013 09:55
    Ako je tako...
    i ako treba da im se vrati "njihovo" pitam se kome plaćaju porez za izdavanje tog lokala i čamaca na Tikvari i Arkanju. 500 RSD je iznajmljivanje a obe lokacije se nalaze u sklopu zaštićenog rezervata prirode. Da li će posetioci budućeg turističkog, pardon, duhovnog centra koji se planira izgraditi na tom mestu /jedan probni bungalov je već napravljen/ dobijati fiskalni račun za plaćene usluge.. Dakle fini poslovni potez za ekstra dobit oslobođenu svih nameta. Divna smo mi država!!
    A nasleđe, šta je to?
  • Mimma

    05.03.2013 09:32
    nije mi jasno
    zasto se dize prasina oko toga da li dolaze Beogradjani ili ne. Lepo je sto se ta tako interesantno mesto proculo i sto zele da dodju svi da ga vide. Mozda je malo izgubilo toplinu koju je nekad imalo jer je postalo posecenije, ali mislim da svako ko zeli ima prava da uziva u carima koje nudi ova cardica.
    Tema je sasvim druga.
    Sa pravne strane nista SPC nije protivzakonito uradila, ali pored svog zemljista koje ima, mislim da nije neophodno da se ovo mesto ugasi, kad je steklo takvu reputaciju i tradiciju. Mnogima je predstavljalo utociste od svakodnevnih briga, mesto na kome ce da se opuste sa porodicom i prijateljima daleko od gradske vreve i guzve!
    Pokrenimo se i pokusajmo da omogucimo i narednim generacijama da uzivaju u mirnom i prijatnom ambijentu na kraju sveta...
  • radovan

    05.03.2013 09:10
    uspomene
    zadnji put sam bio tamo u leto 2012 sa mojom najlepsom i najboljom MAJOM,bio je radni dan 0k0 5 posle podne jako toplo,bila je samo jedna grupa ljudi njih pet sest, cigani su im svirali a oni izvoljevali a niko za sajtov da se vati a bar pice da im plati a oni jadni za pauzu mole a ovi nedaju a pogotovo jedan profesor sa fakulteta,bilo mi je zao ljudi ustao sam i doveo za moj sto uz negodovanje istih,narucijo im pice i reko da naprave pauzu,posle su nesto dobacili maji dok je isla do wc,kad sam otisao do njih kaze nisu ali su morali da se izvinu ali su rekli djoki da nikad vise nece doci,a ja kazem ko ih j... a djole kaze to sam i ja kazo, ocem da kazem da nije ovo mesto za svakoga,nema vise moje maje a izgleda i carde,ostale su uspomene,MAJO VOLIM TE NAJVISE TVOJ RADOVAN
  • Mimma

    05.03.2013 09:09
    Svi smo razocarani
    Pokusajmo nekako da se izborimo za opstanak ove zanimljive carde, nadaleko poznate po svojoj specificnosti i dobroj hrani!
    https://www.facebook.com/pages/Ne-dozvolimo-da-zatvore-Cardu-NA-KRAJ-SVETA/123732321144719
  • 05.03.2013 08:56
    Alkoholičari
    Samo na rakiju mislite a čarda je dno dna ,oćete u Evropu s'tim,time se dičite ,kao tu svračali te ovaj onaj ,dođu ljudi i misle da je nešto i nikad više .Lokalna birtija najnižeg ranga.Treba naravno da se sredi u ,,etno stilu" izmene su neophodne .Ovakva je obična straćara.Kraj.
  • mayya

    05.03.2013 08:20
    inače...
    Inače Manastir planira da zauzme pola Kovilja. Čak i da zatvori put prema Gardinovcima. Kako bi proširili svoju manufakturu.
    A kako Koviljčani kažu, vodi se i sudski spor sa Lovačkim društvom, koje je navodno vlasnik zemljišta na kom se nalaze i manastir i čarda.
  • Комифо

    05.03.2013 08:00
    И Броз је свраћао на штрудле, нудле и шненокле... шмрц...
  • Ćevara...

    05.03.2013 07:28
    Gde su sad...
    ...direkcije,agencije, NVO, Zavodi za zaštitu spomenika kulture? Naranio ih Porfirije i sad ćute, preživaju !
  • Perica...

    05.03.2013 07:25
    Naša posla...
    Ja da ne idem NA KRAJ SVETA ne bi ni pogledo u manastir! To ljudi u crnom moraju da shvate! Kovilj nije poznat po manastiru nego po čardi NA KRAJ SVETA!
    Kako reče Sveti Patrijarh Pavle nekoč: "Šta bi vozile naše vladike da se nisu zeklele na smernost?"
    Sramota na šta nam je spala SPC!
    (Amfilohije - Mafilohije, Porfirije - Profitirije) Da sam neki gazda (patrijarh) ja bi se zapito zašto mi tako oslovljavaju personal?????
  • volks

    05.03.2013 06:35
    Jeres
    Stvarno sramota i od teme i od naslova. Da ne treba pisati peticiju da kafana ostane da radi?! Ima milion ovakvih slučajeva da vlasnik neće da produži ugovor a ne vidim da su na naslovnim stranama. Pošto je SPC u pitanju nadigo se neku mali Čanak ili Agošton da brže bolje i on nešto kaže.
  • 05.03.2013 05:57
    @Anonimus u 22:31
    "Ma, ljudi, sta vi pricate... Mi tamo idemo upravo sa malom decom, prosetamo... Nikada, ali nikada nam se nista ruzno nije desilo, nikada nismo videli sponzoruse i matorce kao sto se na vecini mesta u NS mogu videti, niti nadobudne i bahate polliticare i bizMismene. I taj mladic koji radi (Djordje) je uvek veoma ljubazan, isto kao i gospodja iz kuhinje. Jedino sto nikako komarce da rese..."

    Ovde se stvarno javlja gomila ljudi koji tamo nisu nikada bili. Ako vam je Đoka mladić, onda ili imate 80 godina,ili tamo nikada niste ni privirili, iako kao idete redovno. Ljubazna gospođa iz kuhinje mu je supruga Ljilja.
    Shvatam ja da je mnogima žao zbog toga šta se dešava sa ovom kafanom, ali to lažni srceparajući komentari neće promeniti.
    Ona PRAVA kafana Na kraj sveta, je nažalost prestala da postoji odlaskom čika Pere, a Đoka je od nje napravio ono što njemu odgovara, ali definitivno šmek nije ni blizu isti, baš kao i usluga. Kod čika Pere su APSOLUTNO SVI gosti bili jednaki, bez obzira koliko imali novaca ili koliko ih došlo, zato je to i bilo pravo boemsko mesto, jer ako razmislite boemi su ipak više pili nego što su plaćali. Kod Đoke, za tu vrstu gostiju više nema mesta, već prvenstveno za one sa podebljim buđelarom.

    Ovo je direktni sukob dva "moderna biznismena" oko parcele, sa jedne strane Đoke, a sa druge Porfirija.
    Nikako ne želim da izjednačim celu crkvu sa Porfirijem, i mentorom Irinejom, već ih baš posebno izdvajam, oni već i sami znaju zašto. Kad je gramzivom dosta? Tužno, ali vladike su nam postali fariseji.
  • mayya

    05.03.2013 05:35
    samo cu reci...
    SRAMOTA!!!
  • Povremeni gost

    05.03.2013 05:28
    Higijena
    Pola od ovih komentatora-antihrista nije ni kročilo u ovu birtiju. Važno je udariti po SPC, kad god i gde god je to moguće. Birtija bez struje i vode, ejjj...?! Nikada nije ni trebala da proradi. Zamislite pranje tanjira i čaša bez tečne vode. A možda ih je prao u "lepom, plavom Duavu".
  • troll

    05.03.2013 02:06
    crkva
    Religija, crkva= najlaksi nacin da se manipulse ljudima i da se ima bolji razlog za rat... crkva ne placa porez nego se bogate...
    Zbog vere i crkve postojalo je mracno doba zbog cega je nauka zaostala bar 1000 godina od 500 godine do 1600 godine nove ere...
    Samo mazu oci, bogate se"tesko zive" i mesaju se u politiku...
    Kako ide ono sa novcima, kada pop baca pare u vis, pa kaze: "Boze uzmi ono sto je tvoje, a ono sto padne je moje"
  • 05.03.2013 00:11
    Srpska inteligencija
    tamo vise nece krociti.
  • 04.03.2013 23:52
    A koliko ljudi ce
    doci u novu crkveni restoran? Jednom ce mozda biti navuceni pricom i posle isto kao sto nam gomila posecuje manastire! Gomila, milioni ljudi se guraju ne bi li ih videli! U Rusiji ima mnogo vise mesta za hodocasce - koliko ih ljudi vidi?
  • 04.03.2013 23:44
    N.Sad = Evropski grad kulture
    Ja goste odvedem na Trvdjavu, da upoznaju neke umetnike, vide grad i odozgo i odvedem ih 'Na Kraj Sveta', kultnu kafanu, gde je ruralni ambijent, gde su mnogi znacajni ljudi iz zemlje zalazili i ostavili trag na kuci. Kazem im "Tako je ovde bilo nekad'" i oni odusevlji, neizmerno cene patinu! I izbegavaju i da pogledajnove nove restorane koje imaju (i to mnogo bolje) kod kuce.
  • 04.03.2013 23:38
    Gala
    Šta će im? Jel nemaju dosta?
  • radovan

    04.03.2013 23:29
    kraj sveta
    verujte sa suzama u ocima pisem ovaj komentar,jako sam vezan za tu cardu iako zivim u inostrnstvu i svaka moja prica o novom sadu ovde daleko pocinje sa ovim prelepim mestom, naboljoj ribljoj corbi, ribi, tab
    mburasima pravim ciganima,krompir salati a ne stotinu nekih vrsta koje se prodaju po gradovima,restoranima,poljskom wc,prirodi okolo,pa i komarcima ko rode i oni su mi dragi,takav mir i tisinu i lepotu samo sam tu mogao naci i sve moje goste sam prvo tu dovodijo,kakvi mafijasi , sponzoruse i tako ti, pa njih to neinteresuje, oni vole mermer sjaj , dubaji da budu vidjeni da se prosipaju a ko ih ovde moze videti, to je raj za nas obicne smrtnike i volim svaki deo tog ambijenta,jelen,lav, vino rakija a sta vise treba,stotine stranih piva da budem in, ne meni treba moj;kraj sveta; sa pok.perom,djorjdetom,cerkama,i molim vas mante politiku kad pricate o ovom mestu, puna podrska i probacu da pomognem ako je u .mojoj moci., pozdrav iz australije i izvinite na pravopisu jer znam da sam gresio
  • Zoran021

    04.03.2013 23:27
    crkva
    Zato i ne volim crkvu!
  • 04.03.2013 23:16
    @ Anonimus
    Kaze se 'komplekse OD' a ne NA! (preskocio neke casove Srpskog pa ost'o polu pismen?)
  • koviljcan

    04.03.2013 23:15
    boze
    nerazumem oko cega se vi ovde prepirete! bolje bi bilo da svako pogleda prvo u svoje dvoriste pocisti svoje smece! dok manastir nije preuzeo tikvaru bila je puna sporeta televizora flasa.... slajz isto pripada kovilju kako on izgleda????? ljudi pobrkali ste loncice svako sa svojom svoinom radi sta mu je volja i nemozete ga spreciti u tome! sto se samog manastira tice zasto niko nekaze da tamo radi oko 100 ljudi u sezoni i vise i da 100+ porodica ima neki dinar gde da zaradi! mnogo se nas narod odaljio od same crkve nekada su ljudi u rodnoj godini davali crkvi jutro dva zemlje na vecito a sada su nam crkve prazne!
  • 04.03.2013 23:13
    @Anonimus
    Ne, obrnuto je, N.Sad je oduvek bio 'tiha ceznja' Beogradjana, zar ne?
  • drugi anonimus

    04.03.2013 23:08
    @Anonimus
    U 86 komentara, Beograd se spomenuo dvaput, i to indirektno. Mislim da ti imaš neke komplekse, drugar.
  • Vlada

    04.03.2013 23:07
    @poznavalac
    'Da li si siguran "... da je 18. vek počeo 1701. godine,"?'

    Ajde razumem ja da nisi pazio u školi, ali na internetu si pa pogledaj, nemoj toliko da se brukaš.

  • 04.03.2013 22:53
    Ala ga preterujete, eto sada su vam beograđani krivi za zatvaranje čarde...

    Ala neki ljudi u Novom Sadu imaju komplekse na Beograd.

  • crkveni miš...

    04.03.2013 22:50
    ha...ha...ha...
    pa to su najveće lopuže otkad je sveta i veka!
  • Dejan

    04.03.2013 22:44
    Zaključak
    Rade: "U slučaju ispoljavanja mržnje prema Crkvi, vidim mržnju prema sebi."

    Skoro nisam pročitao veću besmislicu!
  • -

    04.03.2013 22:20
    -
    da li se neko motao po rumuniji, madjarskoj. cesku da ne spominjem.
  • Milan

    04.03.2013 22:10
    Pustite coveka da radi svoj posao, verujem da to radi iz ljubavi a ne profita, zar nije bilo dosta zatvaranja firmi i otpustanja ...
    Iskreno se nadam da se neko iz crkve spusti medju nas smrtnike i procita sve ove komentare. Mozda tada ako je moguce, shvate kako gledamo na veru, boga i njihove dzipove i stalne donacije. Ali ne, oni i dalje misle da su bolji od svih nas gresnika, mozda cak misle i da su bogovi ... i ko sam ja da njih kritikujem zar ne?
  • Eto nam kraja sveta

    04.03.2013 21:39
    U Ravnom preorase popovi devet hektara mlede psenice,sad zatvorise i kraj sveta...sta ce biti surta,ne znam
  • Slusalac

    04.03.2013 21:32
    Patuljak na kraju sveta.
    Kako si sebe ovaj put nazvao (PATULJAK) prilikom pisanja komentara dovoljno govori o tebi.
    I komentar sasvim pristaje nekom ko je sebe nazvao PATULJAK i dovoljno govori o licnosti koja ga je napisala. Da Ti se pravdam da sam rodjen ovde i da sam sa ovih prostora ne zelim jer ja cenim ljude po njihovoj licnosti a ne po mestu rodjenja.
    Jos da dodam da se prvi put nekom na bilo kom forumu obracam sa TI jer neko ko ostavi komentar kao sto je to ucinio "PATULJAK" ne zasluzuje da mu se obratim sa VI.
  • 04.03.2013 21:31
    Ma, ljudi, sta vi pricate... Mi tamo idemo upravo sa malom decom, prosetamo... Nikada, ali nikada nam se nista ruzno nije desilo, nikada nismo videli sponzoruse i matorce kao sto se na vecini mesta u NS mogu videti, niti nadobudne i bahate polliticare i bizMismene. I taj mladic koji radi (Djordje) je uvek veoma ljubazan, isto kao i gospodja iz kuhinje. Jedino sto nikako komarce da rese...
  • @Vlada - @poznavalac - Malo p

    04.03.2013 21:23
    Da li si siguran "... da je 18. vek počeo 1701. godine,"?
  • duka

    04.03.2013 21:15
    To veliki vladika Backi Irinej oce i tu da se ugradi, da uzima on kiriju!!!
  • Piplfoks

    04.03.2013 21:13
    @Раде

    'Кад читам коментаре видим само мржњу и неразумевање. У случају испољавања мржње према Цркви, видим мржњу према себи.'

    Jadan je je onaj koji ove i ovakve popove poistovećuje s nekakvom višom silom u koju veruje. Doduše, ni blizu onoliko jadan i bedan koliko onaj ko ih poistovećuje sa sobom.
  • miloš

    04.03.2013 21:07
    @rade
    "Друга димензија је Црква: - Кад читам коментаре видим само мржњу и неразумевање. У случају испољавања мржње према Цркви, видим мржњу према себи. Мрзети себе значи бити губитник. Жао ми је што у мом граду живи толико губитника (или су барем толико активни на нету"

    Zašto je neko ko mrzi Crkvu - de facto političku organizaciju - odmah mrzi i sebe? Zašto ja mrzim sebe ako racionalno i kritički dođem do zaključka da je Crkva jedna profitabilna organizacija koja u suštini radi protiv onih principa za koje se zvanično zaleže (vera, srkušenost, duhovnost itd.)? Ne govorim ovde o pravoslavlju, hriščanstvu ili veri, već samo o Crkvi, jednoj od najvećih kriminalnih organizacija u istoriji sveta.

    Rade, preporučujem vam ovaj tekst, ali pošto vidim da vam je mozak malko ispran, ne verujem da ćete ga shvatiti.

    http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Mrzimo-hejtere.lt.html
  • Трпивоје

    04.03.2013 20:23
    И треба
    Ко сада све тамо залази, и ко нема услова да тамо поново оде, та чарда више и не заслужује да постоји. Нема више Мике Антића, нема правих боема и уметника. Према томе не треба да постоји ни та чарда. Данашњи "боеми" и "уметници" су они који то постају у зависности од тога којој су странци блиски и колико је та странка заступљена у власти. Данашње боемство се своди на извођење швалерки на места попутз "Краја света", где више породични људи са својим супругама и децом нису добро дошли. На пуцање у ваздух и лом инвентара. И на крају се све своди колико ће новаца дотични "боеми" оставити у тој кафани. То више није она чарда, са оним духом и оним шмеком. Зато и не треба да постоји.
  • Jeremija

    04.03.2013 20:23
    Za kim zvona zvone !?
    SPC je odlucila da Najprvi maj pomeri za jos 9 dana - posto ce Vaskrs ove proste godine pasti posle istog , a sve to da stado ne bi mrsilo u poslednjoj velikoj nedelji posta ...
    Quo Vadis Srbijo , Vojvodino , Novi Sade ...
    :'-(
  • Раде

    04.03.2013 20:12
    Овде имамо две димензије - прва је правна: -Ако власник не жели да слободном вољом продужи уговор о закупу са закупопримцем, нико нема право да га на то присиљава. Уколико га било ко присиљава, онда имамо посла са насиљем.
    Друга димензија је Црква: - Кад читам коментаре видим само мржњу и неразумевање. У случају испољавања мржње према Цркви, видим мржњу према себи. Мрзети себе значи бити губитник. Жао ми је што у мом граду живи толико губитника (или су барем толико активни на нету=
  • Vlada

    04.03.2013 20:03
    @poznavalac - Malo preciznosti
    'Carda ne postoji 200 godina kao sto zakljucuju neki koji ovde komentarisu, vec se taj podatak odnosi na objekat u kojoj je carda (mada je i to sumnjiv podatak jer je zidana od "svapske" cigle koja je u ove krajeve "dosla" sredinom 18-tog veka).'

    Ti si, prijatelju, verovatno svestan da je 18. vek počeo 1701. godine, tj. pre 312 godina? Ne kažem ni ja da ta kafana sigurno ima 200 godina, ali kad se već cimaš da nađeš argumente da to opovrgneš, iscimaj se i da izračunaš kad je koji vek bio.
  • joja

    04.03.2013 19:50
    poznavalac - Malo preciznosti
    Carda ne postoji 200 godina kao sto zakljucuju neki koji ovde komentarisu, vec se taj podatak odnosi na objekat u kojoj je carda (mada je i to sumnjiv podatak jer je zidana od "svapske" cigle koja je u ove krajeve "dosla" sredinom 18-tog veka).

    Ded' preciziraj: koji je sad vek?
  • Gavra Pravoslavni

    04.03.2013 19:36
    Gde ima Boga ...
    Tu SPC ne otvara kafane jer je to u suprotnosti sa ucenjem i verom ....Ali su danasnji mantijasi vise orijentisani na managment i profit . Priloge ulazu u ono sto donosi zaradu , a uskoro bi mogli i u neke profitabilnije resore : politiku , narkomaniju i prostituciju - jer su to danas najunosniji resori !!!
  • Slusalac

    04.03.2013 19:17
    Za prepametne.
    Ovu gospodu sto su se nadovezali na moj komentar kritikama molim da procitaju gornji tekst i bice im jasno da rec "KURAJBER" nije upotrebljena da bi oznacila dalekog pretka jar ako pise :" Danas pijemo mi KURAJBERI" Pretpostavljam da se nisu povampirili pretci i dosli na cardu NA KRAJ SVETA da piju. Ipak mislim da je ta rec upotrebljena kao zamena za naprimer BECAR, GILIPTER, BEKRIJA,LOLA i sl.Toliko za Vas pametne sto poznajete rodoslov i koristite internet.
  • 04.03.2013 19:14
    odgovor
    "Posto si ti koliko vidimo vrhunski poznavalac kome je sta u i oko Kovilja pripadalo onda nas prosvetli i otkri nam tajnu kome je ta zemlja izvorno pripadala pre nego sto je dodeljena crkvi."

    Druze uzmi malo knjige u ruke i pogledaj kako je crkva "sticala" zemlju.
  • patuljak

    04.03.2013 19:13
    @slušalac
    "Da li 021 ima veze sa ovim ili neko drugi nije toliko vazno koliko je odvratno,da na svaki moj zeleni glas suprotna strana dobije 4-5 i stvara se lazni utisak da vecina podrzava ili ne podrzava neciji komentar."

    Oni koji nisu novi na ovom portalu i internetu uopšte dobro znaju kako funkcioniše glasanje u komentarima.

    Za one koji ne znaju: pored komentara zapravo čuči mali vojvođanski patuljak, i svako ko klikne pozitivno na anti-vojvođanski komentar, on mu odma zvekne tačno 4-5 minusa!

    Mada, sudeći po opaskama kolege Slušaoca o kurajberu u "vojvođanskoj kulturi". rekao bih da je dotični ne samo odskora na internetu, nego da je i u ravnicu tek nedavno zalutao/dojahao/sišao sa voza, kao i mnogi poput njega.
  • Mlekara Knezevic

    04.03.2013 19:11
    To je odlican poslovni potez crkve. Manje kafana znaci da ljudi piju vise mleka = vise posla crkvi.
  • spaniards inn

    04.03.2013 19:08
    @vi ste stoka i treba vas ....
    "Naš narod je stoka, definitivno. Ovolika prepirka oko kafane."

    Oko "kafane"? Znaš šta bi bilo kada bi npr. anglikanska crkva nameračila da zatvori pabove "Old Bell" ili "Lamb and Flag" u Londonu? Ne znaš? E, ne znaš zato što si glupav i što ne shvataš da i kafane mogu biti važno kulturno mesto. Nisu kafane oduvek bile mesto za iživljavanje maloletnih picopevki i drogiranih Beograđana, nekad su tu išla malo veća gospoda.
  • 04.03.2013 18:41
    Док је чика-Пера био газда, то је било место које се једноставно морало видети.
    Ђока је, као што то неко написа, направио фенси место за београдске новопечене богаташе и ове наше, овакве, садашње политичаре.
    Неколико пута ми се десило да ме потпуно игноришу, чак ни добар дан, иако сам седео тамо и пре него отворе, јер нека гомила мангупа треба да дође, па "немају времена". На жалост, та кафана није више оно што је била, и то одавно. Њен дух је убио лично Ђока својим начином рада, а то ће вам рећи и доста Ковиљчана.

    Што се цркве тиче, хммм. Порфирије је постао јако грамзив и охол, баш две хришћанске "врлине", и све то под патронатом Иринеја бачког. Они од све земље коју имају, појма немају зашто ће им ово парче служити, али битно да није ничије друго него само њихово.
    Са правне стране то је њихово власништво, и они могу са тим слободно да располажу, са људске, зар им треба баш толико? Ако хоће ту земљу да дају некој сиротињи, да их помогну у овој кризи, онда имају моју подршку, АЛИ, да исто то ураде и са осталом земљом која им је враћена на територији Ковиља. Тек онда је то народна црква, где несрећни могу пронаћи утеху, а овако је само једно од многобројних ПРОФИТАБИЛНИХ предузећа.

    Блаженопочивши патријарх Павле је, приликом једног заседања сабора видевши возни парк наших владика, рекао: ШТА БИ ТЕК БИЛО ДА СЕ НИСУ ЗАВЕТОВАЛИ НА СИРОМАШТВО? Он је, иначе, кроз Београд ишао најчешће пешке или евентуално градским превозом.
  • jaegermeister.ns

    04.03.2013 18:37
    Sramota!
    Gospoda iz crkve su prvo trazili da put ne prolazi preko "njihovog" poseda gde je prolazio desetinama godina, pa sad uzimaju nadaleko cuvenu kafanu, sta je sledece??? Cudna neka pohlepa nekog ko bi trebao da zivi isposnicki!
  • pawlle

    04.03.2013 18:20
    satan get ya,
  • Nikola

    04.03.2013 18:13
    Majstori
    "Majstori,majstori ..."
  • 04.03.2013 18:10
    vi ste stoka i treba vas ....
    Naš narod je stoka, definitivno. Ovolika prepirka oko kafane.
  • 04.03.2013 18:09
    Ozbiljno?
    Rec "Kurajber" moj druze Slusaoce, oznacava tvog dalekog pretka, otac oca, oca, oca, oca, oca, oca, oca, oca, oca tvog cukundede, odnosno, 14. koleno (po nekim izvorima mozda i 10.). Ako to tebe vredja, nemoj praviti dece, kako tvoj ozmikura, ne bi njima bio kurajber. Pre nego sto krenes da prospas pamet, upotrebi malo internet, dar koji nije bio dostupan tvom kurajberu. Kad se stavi u kontekst da se nalazi na cardi "Na kraj sveta", znaci da su u nju isle brojne generacije, kako "obicnog" sveta, tako i raznih pisaca, pesnika, umetnika i drugih velikih licnosti. samim tim postaje odredjena vrsta spomenika kulture. Svi vicete na sva usta tradicija ovo, tradicija ono... e pa evo vam jedna ziva tradicija, koje zelite da se otarasite. Licimerstvo u svom pravom obliku!
  • Baksuz :)

    04.03.2013 18:07
    Eto ti, ja za 200 godina ne otidje u kafanu. sad kad sam odlkucio da se provozam bajsom oni zatvorise. To je baksuz! ja sam kriv ljudi, nije nista crkva tu umesana :D
  • 04.03.2013 18:00
    Da im riba nešto valja, možda je i nebi gasili..
  • Milos

    04.03.2013 17:52
    @Slusalac- ne znam sto se pravis pametan kad ne znas o cemu se radi,jer to sto pise KURAJBER nije psovka niti bilo kakva uvreda,kurajber je 14 koleno unazad...
  • poznavalac

    04.03.2013 17:41
    Malo preciznosti
    Carda ne postoji 200 godina kao sto zakljucuju neki koji ovde komentarisu, vec se taj podatak odnosi na objekat u kojoj je carda (mada je i to sumnjiv podatak jer je zidana od "svapske" cigle koja je u ove krajeve "dosla" sredinom 18-tog veka). Varenike cardu drze 50-tak godina, pre toga je bilo manastirski salas. Mesto se proculo 70-tih ne zahvaljujuci Miki Anticu, no vec graditeljima Mostogradnje koji su 1973-1976 par kilometara dalje gradili most preko Dunava (stari most kod Beske) a besane kafanske noci i popodneva provodili u lokalu. Zatim su gradjevinci i arhitekte prosirili prici i nagrnuli su svi ostali... krajem 70-tih i 80-tih neretko su puni automobili beogradskih ljubitelja dobre corbe, jos boljeg soma i smudja, dunavski hladjenog spricera, dobre svirke i pesme, silazili sa starog autoputa na letnji put uz Arkanj pa do carde Pere Varenike. Jednom su organizatori nekog kongresa arhitekata u Sava centru pokupili pun autobus gostiju i odvezli ih pravo u Cardu na kraju sveta, posle toga su par godina dobijali sa raznih strana sveta pozitivan feedback ( sto bi mladi danas jel'te rekli). Tuga, tuga sto sve pozitivno u ovoj zemlji polako nestaje.
  • MB 57

    04.03.2013 17:34
    Kada će,
    Crkva koja nezna šta će od tolikog bogatstva pomisliti na siromašne i obaspravljene,te im udeliti milostinju? Oni svojim ponašanjem izazivaju bes u narodu kao i političari koji su nas pokrali i još uvek kradu kad god su iole u prilici. Kad su tako močni zašto ne izvrše povraćaj crkvenog na Kosovu i Metohiji? Zašto ne odu tamo u besnim autima sa punim dzepovima novca i budu uz svoj napaćeni narod? Imam dojam da u Srbiji treba izabrati poziv na duze vreme za političara ili popa i propovedati o krizi i patnji, a sebi puniti dzepove do iznemoglosti!
  • Lusi NS

    04.03.2013 17:19
    @Aristotel: ne širim laži i demagogiju,uz uplatnicu je dostavljeno i propratno pismo,da će se time pomoći crkvi Sveti vrači Kozma i Damjan.Provereno ko je poslao,napominjem da ovakva pisma dobijamo tri do četiri puta godišnje.
  • Sremac

    04.03.2013 17:14
    Imali Boga?
    E pa ova bradata bratija je sve prekardasila - i ovo malo lepote hoce na silu da nam otmu - sve u ime oca i sina!
  • 04.03.2013 17:11
    Duh naroda
    Volim da čitam komentare, da saznam šta ljudi o nečemu misle, ali, Ovoliko otrova, mržnje, moralnog nasilja, i nepoštovanja institucije vlasništva nečije imovine, zarad "kupi mi babo pečenja jarećeg", i kafane i provoda, tj. čulnog zadovoljstva, u Srpskoj Atini, kao što je to u ovim komentarima, nisam odavno pročitao. Tešim se mišlju da je skoro sve te komentare pisao jedan čovek, koji je zadužen da mrzi, svestan toga ili ne. To je stanje duha naroda.
  • Goga

    04.03.2013 17:01
    @Anonimus
    Hm .... veliki broj cuvenih kafea u Parizu je svoju slavu stekao jer su tamo sedeli Igo, Sartr, Pikaso .... a sada su turisticka atrakcija koje posecuju "smrdljivi" turisti iz celog sveta. Bas me cudi da Francuzi jos uvek nisu satrli sa zemljom ta mesta.

    A, o crnomantijasima ... nemam komentara. Katastrofa.
  • Života Težak

    04.03.2013 16:56
    @Pahom
    E sada ti nama reci kome je pripadala zemlja na kojoj se nalazi tvoja zgrada ili kuća. Zar ne misliš da bi trebala da se vrati prvobitnom vlasniku?
  • tik tak

    04.03.2013 16:53
    @Banacanin, A Ne Vojvodjanin
    a kanda ti nemos reci jednu pametnu !
  • Sovra

    04.03.2013 16:44
    ŠTETA JE ŠTO NEKI IZ CRKVE RUŠE UGLED VEĆINI.ČUO SAM OD KOVILJČANA DA NEMAJU LEPO MIŠLJENJE O MANASTIRU.MANASTIR ILINJE JE JEDAN PREDIVAN MANASTIR.
  • Slusalac

    04.03.2013 16:42
    Vernici i ateisti
    Pojedini komentari vredjaju zdrav razum.
    Kao prvo sam natpis na kafani "KURAJBERI" ne treba da se nalazi na crkvenom posedu. Ako je to kulturno dobro Vojvodine onda neka hvala na kulturi.
    Slazem se sa jednim komentarom gledajuci sa pravne strane i postujuci zakon crkva je potpuno u pravu sto se zahteva za zatvaranje objekta tice.
    I jos da dodam da me jako nervira ovo spinovanje kod lajkovanja komentara.
    Da li 021 ima veze sa ovim ili neko drugi nije toliko vazno koliko je odvratno,da na svaki moj zeleni glas suprotna strana dobije 4-5 i stvara se lazni utisak da vecina podrzava ili ne podrzava neciji komentar.
    Sta ce te ni rep. izbori nisu regularni zasto bi ovo bilo regularno.Misljenja sam da ponekad vazi pravilo sto vise zavaditi i podeliti a onda lakse pokoriti ili se mozda varam ?
  • Goran

    04.03.2013 16:37
    Mrzim Sprsku Pravoslavnu Crkvu iz dna duse! To nema veze sa Bogom, pravoslavljem a kamoli zdravim razumom!

    Postujem sve vernike (iako sam ateista), ali SPC je dno dna sto pokazuju iz dana u dan, godine u godinu.
  • EvoOvako

    04.03.2013 16:29
    .....
    Imaš stan i izdaš ga i neko živi u njemu godinu, dve, tri.... Odjednom klinci ti porastu i ne želiš više da izdaješ stan - treba li te neko napadati za to kao što ovde neki "pljuju" po SPC?? Jbg ljudi... Vlasnik je tako odlučio i - ćao, zdravo! Ako neko ima nešto protiv nek' se žali vodovodu!
  • 04.03.2013 16:23
    Претварамо се у јудеохришћанску џамахирију...
  • @ Pahom

    04.03.2013 16:04
    "Fora je u tome sto je nekada davno ta zemlja takodje DODELJENA crkvi. Crkva nije mogla tako lako postati vlasnik zemlje jer nisu imali od cega. Sada popovi zahtevaju da im se vrati nesto sto nije ni bilo izvorno njihovo."

    Posto si ti koliko vidimo vrhunski poznavalac kome je sta u i oko Kovilja pripadalo onda nas prosvetli i otkri nam tajnu kome je ta zemlja izvorno pripadala pre nego sto je dodeljena crkvi.
  • za cardu

    04.03.2013 16:00
    jeste steta

    ...ali, ima jooooos toliko lepih mesta na Tisi, na Dunavu, na Jegricki, da ce se sigurno naci NOVO i SIGURNIJE mesto za ljubitelje riblji' specijaliteta.
    a, Manastir nek uziva u svoji' 'iljadi i nesto jutara sume...oni su i tako, sami sebi dovoljni!

    onaj ko je poteg'o 'iljdu i vise kilometara, do cika-Pere, il' do Djoke Varenike u Kovilj, da promene tapete, taj ce biti sretan i do "nove" lokacije...radite, radite dobro i opet ce nam biti lepo!
  • Roko

    04.03.2013 16:00
    ma malo talasaju ...
    ... da podignu zakup :)
  • 04.03.2013 15:49
    Kao prvo, mene cudi kako je crkva uopste 200 godina izdavala svoj prostor nekome da u njemu drzi kafanu. Svi znamo da se u kafani pije, pusi, psuje, kocka, . . . rade poroci koje crkva osudjuje. Kao drugo, ta kafana je odavno izgubila svoju draz i car od kako je postala modni detalj i mesto "pod morati obici" raznih Beogradskih gotovana i skorojevica. Ima dosta lokala po Novom Sadu koji su bili pravo uzivanje za izaci. Onda ih u jednom trenutku provale raznorazni fenseri i krenu da izlaze po njima. Postepeno ta mesta sve vise i vise prestaju da lice na sebe, stara klijentela se povlaci i trazi druga mesta za izlaske. Tako je i sa ovom kafanom. Cim sam pred njom vidjao BG tablice znao sam da su u njoj "gosti" koji ne kapiraju to mesto niti ga osecaju a u njega dolaze samo zato sto im je neko rekao da je tu super i da su tu nekada dolazili svima nama poznate istorijske licnosti. Takvo mesto tada postaje skrnavo, gubi svoju dusu i svoj smek pa je nekada bolje da ga vise nema nego da se razvija u pogresnom pravcu. Tako je recimo prosao Varadinov restoran na Djavi. Nekada kultno mesto za svakog Novosadjanina i njegovog gosta se pretvorilo u vise manjih lokala u koje zalaze Beogradski ulizanci sa svojim sponzorusama. U fazonu "ej, nemam sta veceras da radim pa odoh do Novog Sada da se malo izivljavam na sat, dva".
  • 04.03.2013 15:46
    Zaštita države
    Staviti je pod zaštitu države! Da li neko zna da li bi to Grad mogao? Da li se vlasnik obratio Gradu? Hajde da nešto pokrenemo, neku peticiju. To je jedno od malobrojnih mesta koje ješ uvek zaista u vojvođanskom duhu. Pa ima i za Crkvu dosta mesta, može nešto drugo da im se da...
  • Severac strašni

    04.03.2013 15:46
    ...
    Crkva će morati tu zemlju da vrati kome pripada, nije to njihovo. Jednog dana će i to doći na red, samo da bude pravde.
  • Andrija Šrek

    04.03.2013 15:44
    !!!
    E, SAD SU VAISTINU PREKARDAŠILI !!
  • -

    04.03.2013 15:43
    -
    jos jedna fajgeljana umesto kulture i tradicije.

    jos nam trkulja fali.
    da li ste primetili da ne ruse ove stvari madjari i nemci nego bas srbi
  • 04.03.2013 15:42
    @NS - Redovni gosti
    Repić je mala cena, čak i brkovi da izrastu - nije greda :)
  • Cvarkov

    04.03.2013 15:32
    Bok'te covece, pa oni oce tamo da otvore "Na kraj svijeta".
  • pahom

    04.03.2013 15:31
    Fora je u tome sto je nekada davno ta zemlja takodje DODELJENA crkvi. Crkva nije mogla tako lako postati vlasnik zemlje jer nisu imali od cega. Sada popovi zahtevaju da im se vrati nesto sto nije ni bilo izvorno njihovo. A da ne idemo u pricu kako crkve ne placaju ni dinara poreza a zahtevaju sve i svasta. Samo u zemlji Srbiji. Tuga...
  • 04.03.2013 15:30
    Banacanin, A Ne Vojvodjanin
    U pravu si, Crkva ima pravo šta hoće da radi sa svojom zemljom, i upravo je pokazala da je ne zanimaju niti tradicija niti kultura, već samo pare i unutrašnji interesi. Što je paradoksalno jer se upravo Crkva izdaje za najvećeg čuvara tradicije i kulture.

    U poslednjih ~20 godina, utrvdili se da se ponašaju upravo suprotno.
  • Narod napaćen

    04.03.2013 15:20
    Teskt
    Ako može bez tih političara bar jedan tekst. Tamo su dolazili ljudi mali i veliki a političari nisu ljudi
  • Humpty Dumpty

    04.03.2013 15:15
    Šta se čudite
    ZZ top band širi biznis...
  • 04.03.2013 15:14
    Mesto
    koje bi u celom svetu bilo pod zastitom drzave! A ovde se bastina zatire!
  • миша старовић

    04.03.2013 15:12
    хајдемо мало демократски, за промену...
    Са многим коментарима се слажем, али хајде да чујемо и другу страну ! Или смо сви иста, једноумна тј безумна страна . . .
  • TT

    04.03.2013 15:08
    bitange
    crnokošuljaši
  • banacanin, a ne vojvodjanin

    04.03.2013 15:04
    a sta se sad kao vi bunite? jel to zemlja Crkve? jeste... jel Crkva ima pravo da radi sa njom sta hoce? ima

    jel vama neko govori sta smete a sta ne da radite sa sopstvenom zemljom?
  • aristotel

    04.03.2013 15:02
    @lusi NS
    Lusi, nemoj da siris lazi i demagogiju.Nije SPC tebi ubacila, kao ni bilo kome koverat, vec agresivni propovedaci kojekakvih sekti.procitaj ako pise, kome da darujes. Sto se popova tice, istina da su srebroljupci i bahati ljubitelji novca, ali ne svi.Dovoljno je u zitu kukolj, pa da svo zito ne vredi.A o KRAJU SVETA,crkveni velikodostojnici, uzmite se u pamet, i ne talasajte puno, oko cega smo svi saglasni, a to je: KAFANA NA KRAJU SVETA JE POSTOJALA PRE VASIH MERCEDESA, AUDIJA, BMW. NE DIRAJTE ONO STO NISTE STEKLI I GRADILI, VEC POSTUJTE TRADICIJU I PROSLOST, KOJA NAS VEZUJE ZA OVO MESTO. Hotel ili sta vec, gradite pored kafane, bice lepse i nama i putnicima namernicima,i svima koji dolaze u Koviljski manastir.
  • Koga briga

    04.03.2013 14:59
    !!!!!!!!!!!!
    Opla mora da je Porfirije našao nekoga ko će bolje plaćati ili će i tu zasaditi aroniju. Inače, čarda je čuven asamo po tome da te leti obrste komaci!
  • @NS - Redovni gosti

    04.03.2013 14:57

    A sto ce rep da ti poraste, to nikom nista.
  • 04.03.2013 14:55
    Crkva voli pare.
  • Petkonzy

    04.03.2013 14:54
    Steta
    Stvarno je velika steta zbog ovog zatvaranja... Ja i moja porodica cesto vodimo goste u ovaj lokal, skoro su nam bili prijatelji iz Kanada i odusevili se ovom hranom i ovim ambijentom.. mafija u crnom opet nesto mafija.. tuga jedna..
  • Mara

    04.03.2013 14:53
    @Lusi
    Mislim da ti komentar nije na mestu ko god da si
    ,njihova imovina njihova stvar,mnoge veće i važnije stvari stvari ovdje nisu u redu pa se na takav način ne komentariše.
    Molila bi urednike ovog portala da ne idu kao mnogi drugi sa senzaliocianolističkim naslovima,već ako se zalažu za mir i suživot da to ubuduće malo više i pokažu.
  • MaxNs

    04.03.2013 14:51
    Vreme čuda(1989)
    Mene sve ovo podseća na film Vreme čuda, samo je situacija obrnuta.Zamislite, oni prefarbaju kafanu i osveštaju, a ispod farbe se probije natpis ku.....ri! Sumnjam da će se bilo šta tu raditi, jednostavno im smeta ta kafana, kao i deca u Zmaj Jovinoj za vreme Zmajevih igara.
  • Student

    04.03.2013 14:51
    Secam se jos kao klinac kad sam tamo, sa caletom mojim, isao poslednji put na pecanje. Izuzetno lepa uspomena...

    U nasoj truloj drzavi se uvek, ali uvek, kolje vo zbog kile mesa!
  • karolina

    04.03.2013 14:50
    crkva zatvara legendarnu cardu u kovilju
    Ne mogu da verujem,toliko godina bez struje i vode i sada lopovi hoce da modernizuju,kao....Zato ce postati pusto.....jedini gosti bice oni sa dzipovima vernici....Previse se njima dozvoljava finansija...Gule oni gde god mogu,najveci neradnici i lopovi,oteli bi ti koru hleba iz usta a propovedaju postenje,mir itd.....gade mi se....
  • panonius

    04.03.2013 14:47
    fiš paprikaš ?
    Auuu , kad ga pop zakuva riblju čorbu , sve u crno odeven ga servira... jojjj.
    Uništavaj autentiku. Nije im dosta , dokle ?
  • popu pop a bobu bob

    04.03.2013 14:45
    svojina je svetinja
    Ateista sam i u mnogome mi smeta bahato ponašanje crkvenih velikodostojnika (svih veroispovesti), vozni park kao na salonu automobila u Ženevi, to što je crkva oslobođena plaćanja poreza na imovinu... Ali sam isto tako i pravnik pa ovde ne vidim ništa čudno i protiv pravno. crkva kao vlasnik može u potpunosti svojevoljno i na način koji njoj odgovara da upravlja svojom imovinom. Na ovako nešto je gospodin Varenika morao računati pre ili kasnije. Ne mislim uopšte da je ovde sve crno - belo.
  • Alas

    04.03.2013 14:30
    Skontala crkva da je tu kesh na pomolu....
    onda su dosli popvi pa lopovi
  • 04.03.2013 14:26
    Ne dajmo naše blago!
  • andrak

    04.03.2013 14:25
    crni feudalci
    Strašno! Strašno je i to što su nazidali i zatvorili manastir nekim modernim gradjevinama, čudnog stila, što se njihovog voznog parka ne bi postideo jedan milioner... Sve u svemu, crni banditi!
  • Novosadjanka

    04.03.2013 14:23
    Tuga :(
  • -

    04.03.2013 14:21
    -
    ako su crkvrnjaci u karlovcima srusili isto toliko staru skolu da bi napravili banket salu
    onda nista ne cudi

    stvar je sto su i ctkvenjaci naseljeni pa ih se ne tice kuca od 200g...oni dzipovima posecuju neka finija mesta

    stari popovi su sigurno svracali u ovo mesto ;)
  • 04.03.2013 14:21
    azil petica
    Umesto, da sacuvaju istoriju i kontinuitet, oni isto prekidaju! Tako nesto nije ni verujuce, niti hriscanski definitivno, a po svemu sudeci sve vise postajemo crkvena drzava. Ako je ta kafana bila dobra tolikom ljudima, pa knjizevnicima i drugima koji su stvarali nesto na ovim prostorima vrlo znacajno, onda nije jasno zasto nije danas jos vaznija, barem za sacuvati. Drugim rečima, ako je ta kafana bila dobra jednom Ivi Andricu i slicnima malo je reci da bi trebala biti barem sacuvana i odrzana kao deo nece istorijskog...
  • fariseji zelenaši

    04.03.2013 14:20
    Crkva - zaštitnici kulture i tradicije, ali sve dok je njihov džep obezbeđen, i sve dok se kultura i tradicija uklapaju u njihove srednjovekovne okvire! Svo poštovanje vernicima, ali Crkva je politika i mafija. Kanda ovi naši popovi zaboravljaju koga je Isus onomad terao iz hramova!
  • NS

    04.03.2013 14:19
    Redovni gosti
    Da li išta možemo da uradimo? Mi smo redovni gosti, prošle godine smo tamo vodili naše goste iz Bosne, Engleske... Svi su bili oduševljeni. Retko ljubazni domaćini i retko ukusna hrana i divan ambijent. Da li ikako možemo da pomognemo?
  • Lusi NS

    04.03.2013 14:18
    Opet SPC,dokle će ovi mantijaši da vršljaju po Vojvodini? Juče mi ubačen koverat sa ispunjenom uplatnicom za prilog crkvi,ja treba samo da upišem sumu i uplatim.Ko im daje pravo,da nama, ateistima, šalju pisma.Neka rasprodaju vozni park,pa dobijenim novcem obnavljaju crkve.Banda lopovska.
  • Nečiji

    04.03.2013 14:11
    Naš dragi Profitir... ovaj Porfirije!
  • 04.03.2013 14:08
    a šta se moglo drugo očekivati od te bradate bratije kojoj nikad dosta novaca
  • Vlada

    04.03.2013 14:03
    Kraj
    Dosao je kraj 'Na kraj svetu'...
    Sta crkva takne tu ni trava ne raste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna